Uit de oude doos....
In 1972 startten de twee vrienden Rob van Boxtel en Harry de Graaf de Confrérie des Amateurs du Bon Vin. Een toepasselijke naam want het idee was een groep vrienden te mobiliseren die liefhebber waren van goede wijn en die gezamenlijk te gaan inkopen.
In de zomer van 1972 waren zij op bezoek bij Félix Chemarin uit Villié-Morgon in de Beaujolais. Zij proefden zijn Morgon uit zilveren tastevins. Links op de foto Rob van Boxtel, daarnaast Riet de Graaf. Félix in het midden en rechts daarvan Harry de Graaf. Mijn moeder Ans van Boxtel was de fotograaf.
Félix was een alleraardigste vigneron die in Confrériekringen al snel de bijnaam kreeg het "wijnboerke". Markante man met een maanoog en altijd zijn zwarte baret op.
De Morgon van Chemarin was de eerste wijn die de Confrérie importeerde. 720 flessen Morgon 1971 werden besteld voor 7,00 Franse Francs. Ongeveer €1,20 per fles.
Voor Chemarin was dit een een grote bestelling en nog wel zijn eerste naar het buitenland. Bij afhalen door de transporteur moest er contant betaald worden. Het halve dorp was uitgelopen om de trotse Chemarin de wijn te zien inladen.
11 september 2022 was het zover. Het jubileum bij restaurant Mae in Vught.
Een déjeuner dînatoire met 50 enthousiaste wijnliefhebbers.
Buiten gestart met toespraken van voorzitter Wouter Bensdorp en oud voorzitter Jacques van Boxtel,
onder genot van de nieuwe Massin Champagne.
Binnen volgden 5 gerechten met steeds twee passende Confrériewijnen.
Een verhaal uit de begintijd van, nog een oud voorzitter, Thieu Schraven.
Judith Besselink en Alice Leclercq van het organisatiecomité werden bedankt voor de perfecte organisatie.
Aan het eind de presentatie van het Confrérie kookboek met recepten van Anneke Malherbe-van Boxtel.
En als toetje een slokje van de jubileumwijn van Alexandre Servage, de achterkleinzoon van
het "wijnboerke" Félix Chemarin, bij wie de Confrérie haar eerste wijn kocht in 1972,
Rob van Boxtel en Harrie de Graaf waren de oprichters van de Confrérie. Van 1972 tot 1989 was Rob de voorzitter.
Club groeide snel. Vooral in het zuiden. Logisch want secretariaat was vlakbij Den Bosch, in Helvoirt aan de Antwerpse Baan waar Rob en Harrie buren waren.
Bleef niet onopgemerkt. In 1975 verscheen er een artikel in het Brabants Dagblad. Met de foto van Rob in zijn kelder.
In 1989 maakte voorzitter Rob van Boxtel bekend dat tot het bestuur toetrad Thieu Schraven uit Tilburg.
Een echte wijn "amateur" met veel belangstelling en kennis van de Franse wijnen. Rob was bijna 65 en Thieu 43.
Tijd om een nieuwe voorzitter te introduceren, die voor verjonging kon zorgen en de continuiteit zou garanderen.
Thieu had opleiding lichamelijke opvoeding gedaan en gestudeerd in Leuven.
Was actief in het onderwijs maar wist tijd vrij te maken om zich in het wijnavontuur te storten.
Het departement Tilburg bloeide op en hij stond aan de wieg van departement Zeist en later
Almkerk. Thieu is een altijd vrolijke, joviale man die de leden wist te enthousiasmeren en een
waardig opvolger was van Rob.
Er waren proeverijen bij hem thuis. Vrouw Louise was een waardevolle steun voor hem.
Peter Dekkers uit Drunen en Nico Reijn uit Goirle waren belangrijke mede-organisatoren.
Regelmatig ging hij met Louise op inkoopreis naar Frankrijk en er ontstonden met de eigenaren van de
wijndomeinen hechte vriendschappen.
Eind jaren '90 werd het zwaar om de Confrériewerkzaamheden goed te combineren met zijn werk in het
onderwijs. Toen in 2000 zich Jacques van Boxtel, zoon van Rob, meldde of hij iets voor de Confrérie kon betekenen,
kwam dit op het juiste moment. Maar daarover later meer.
Foto's:Thieu Schraven en mede-oprichter Harrie de Graaf 25 jarig jubileum 1997, Thieu in de Bourgogne 2000,
Thieu en Louise 30 jarig jubileum 2002, Thieu en Wim Dik uitreiking Wijnpenning 2002.
In najaar 2000 kwam er een nieuwe voorzitter. De toenmalige voorzitter Thieu Schraven had het erg druk met zijn onderwijswerkzaamheden en was blij dat Jacques van Boxtel zich meldde. Na een vijftienjarig verblijf in Frankrijk en Zwitserland kwam Jacques terug naar Nederland. Wilde iets in de wijn gaan doen, zijn grote hobby. Niet vreemd hij is de zoon van oprichter Rob van Boxtel en dus van jongs af aan in aanraking gekomen met wijn.
Thieu droeg het voorzitterschap over aan Jacques. Jacques geboren in 1951 was na zijn studie bedrijfseconomie werkzaam in de confectie voor een groot Spaans familiebedrijf en daarna voor het Nederlandse kledingmerk Oilily.
Full time ging hij voor de Confrérie aan de slag, waardoor de club kon uitgroeien met meer leden en meer departementen. Ook het assortiment werd verbreed met eigen import vanuit Italië, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Portugal.
In 2014 kwam Wouter Bensdorp in beeld. Om de continuiteit te waarborgen zocht Jacques naar opvolging en verjonging van de club. Wouter werd in 2015 de nieuwe voorzitter. Vanaf dat moment werd Jacques secretaris en assisteert met volle inzet Wouter daar waar nodig is.
Na de samenwerking met Bensdorp Wijnen werd Wouter Bensdorp voorzitter en werd Jacques secretaris. Je kunt ze beiden op wijnproeverijen aantreffen!
Wouter Bensdorp is een enthousiaste maar kritische wijninkoper. Hij studeerde eind 1994 af als bedrijfseconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In januari 1995 trad hij in dienst bij Wijn Verlinden in 's-Hertogenbosch, waar hij het wijnvak leerde en hij onder andere vanaf 1999 verantwoordelijk was voor de hele inkoop. Tussen 2001 en 2004 was hij algemeen directeur van dit bedrijf. Wouter Bensdorp is Vinoloog van de Wijnacademie (1997) en studeerde Oenologie (wijnwetenschap) aan de Universiteit van Bordeaux (1998). Bensdorp Wijnen werd in 2005 opgericht en de samenwerking met de Confrérie startte in 2015.
Op de foto: Jacques en Wouter bij het 10e Lustrum van de Confrérie en de feestelijke viering bij Restaurant Mae en Vught.
Naast de Morgon van Chemarin werd Achille Thirion een van de eerste wijndomeinen waar de Confrérie haar wijnen kocht. Elzas wijnhuis uit Saint-Hippolyte, dat sinds 1790 wijn verbouwde. In 1970 startte Achille met het zelf bottelen van wijn. Daarvoor verkochten zij de wijn in bulk.
Via Sterenberg een bevriende architect van Harrie de Graaf kwam de Confrérie in contact met Thirion. Rob en Harrie waren direct liefhebbers van de wijnen. In 1972 bestelden zij 2000 flessen Riesling. Thirion viel van zijn stoel. Zoveel had hij nog nooit verkocht. En export naar Nederland was nieuw voor hem. Wist niet of dit wel te vertrouwen was. Hij besloot om met zijn vrouw de auto te pakken en op onderzoek uit te gaan. Zeer verbaasd kwamen ze in het buitengebied van Helvoirt uit bij 2 villa's.
Het was het privé-adres van Rob en Ans van Boxtel. Zij werden hartelijk ontvangen en bespraken de deal. Toch nog niet helemaal zeker van hun zaak reden ze daarna naar Groningen. Daar woonde Sterenberg die privé al een paar keer wijn bij Thirion had afgehaald. Sterenberg kon ze gerust stellen, het zat financieel wel goed.
Foto's: maart 2022 Maison Achille Thirion, Achille en Brigitte lunch, Achille en zoon Michel.
Op de foto, iets lastig te zien, een piepjonge Patrick Carteyron, Ans en Rob van Boxtel, De foto is in de jaren '80 gemaakt bij zijn ouderlijk huis dat op zo'n 30 meter van de wijnkelder staat. Hij had opleiding oenologie gevolgd en na diverse stages kort na de dood van zijn vader het domein overgenomen. De tweede foto nam Wouter in februari 2022 in zijn proeflokaal dat hij enige jaren geleden liet bouwen. Met onder andere de originele oprichtingsakte van het Château en foto's van zijn vader, opa en overgrootvader. Fijn om al zó lang zaken te doen!
Het was een boeiend bezoek, eind februari dit jaar. De vatenkelder van Patrick is een stuk minder gevuld, omdat ook hij vorig jaar een stuk minder geoogst heeft i.v.m. de aprilvorst. Hij heeft dus veel minder vaten aangeschaft. Patrick is actief op Facebook en vorig jaar maakte hij een filmpje waarbij liet dat er grote strobalen verbrand werden om de vorst te weren. Het was die koude nacht windstil en dus had dit geen effect... Gelukkig heeft hij grote voorraden. Het klimaat baart hem echter wel zorgen, want zoiets kan zomaar weer gebeuren. Waar hij zich ook druk om maakt is het steeds hoger worden alcoholpercentage in de wijn. Die hoge percentages komen de smaak niet te goede vindt hij. Zijn streven is dan ook om wijnen te maken die niet hoger zijn dan 13 à 13,5%. Dit doet hij om het hele jaar bezig te zijn met snoeien, zoals hij op de foto hieronder uitlegt. Door juist voldoende blad aan de wijnstok te hebben zorgt hij ervoor dat er precies voldoende voedingsstoffen naar de druiven gaan, waardoor de druiven helemaal optimaal rijp worden, maar daardoor ook nét voldoende suiker hebben om dat gewenste alcoholpercentage te krijgen. Dat vergt wat rekenwerk, maar het resultaat is er dan ook naar.
Want brengt de toekomst verder voor hem? Vorig jaar meldden we al dat zijn twee zoons(derde foto) hun opwachting hebben gemaakt in het bedrijf en ik heb ze in Parijs mogen ontmoeten, zie foto! Op dit moment volgen ze diverse wijnopleidingen, maar de opvolging is dus geregeld. Niet dat Patrick aan stoppen denkt!
In bulletin no. 1 van de Confrérie wordt gesproken over de geslaagde eerste proeverij in 1973.
De Morgon van Félix Chemarin en de Brouilly van Château de la Chaize "vonden grote aftrek".
Deze laatste bezocht ik afgelopen 14 maart. De poort stond open dus reed ik naar binnen.
Voor de mposante cave kwam een man op mij af. Zei dat ik zonder afspraak niet binnen kon.
Als brutale Hollander antwoordde ik: U kunt een klant die bij u al 50 jaar geleden grote hoeveelheden Chaize kocht,
toch niet zomaar wegsturen? Dat werkte, kreeg een rondleiding.
Het schitterende Château anno 1676 van architect Jules Hardouin-Mansart en de tuinen van André Le Notre werd in
die tijd bewoond door Marquis Roussy de Sales. Werkzaam in Parijs voor Dior parfum. Onze contactpersoon was mr. Martray, de "régisseur".
Het domein omvatte 250 ha. waarvan 99ha. aaneengesloten wijngaarden. Daarmee de grootste in de Beaujolais.
In 2017 verkocht de oude markiezin het domein aan de fam. Gruy eigenaar van een grote bouwgroep. Naar verluidt voor tussen de 15 en 30 miljoen euro.
Er wordt nog steeds verbouwd en gerenoveerd. Inmiddels 50 ha. wijngaarden bijgekocht en willen nog uitbreiden.
Naast Brouilly inmiddels ook de crus Fleurie, Côte de Brouilly en Morgon.
Proef er 5 wijnen en koop enkele flessen. Zij steven naar topniveau en dat proef je en zie je aan de prijzen. Consumenten-prijzen van €14 tot €30.
De Confrërie heeft ruim 10 jaar intensief met Chaize gewerkt. Zij exporteerden in de loop der jaren steeds grotere hoeveelheden naar de USA.
De kwaliteit ging achteruit en wij stopte met Chaize. Inmiddels werken we naar grote tevredenheid met Bergeron die inmiddels 7 Beaujolais crus maakt. En tegen heel andere prijzen.
Vraag of de exportmanager ons een prijslijst kan sturen, de volgende dag krijg ik te horen dat ze voor Nederland een exclusieve importeur hebben. Het bezoek was leuk, een stukje jeugdsentiment, ben er vaak met mijn ouders geweest.
Bij de flessenfoto's de actuele Chaize jaargangen en een jeroboam 3 liter fles van 1971 met het oude etiket.
In 2000 volgde ik Thieu Schraven op als voorzitter van de Confrérie. 2002 was het 30 jarig jubileum.
In restaurant Molenwijk in Boxtel hadden we 's middags een uitgebreide proeverij en aansluitend een diner.
Aanwezig waren de wijnleveranciers:
Achille en Brigitte Thirion uit de Elzas.
Patrick Carteyron uit de Bordeaux.
Jean-Francois Bergeron uit de Beaujolais.
Lucien Thomas uit de Bourgogne.
IL conventino uit Toscane.
Op de foto's ook de oprichter van 1972 Harry de Graaf ,
voorzitter tot 2000 Thieu Schraven en ondergetekende Jacques van Boxtel.
Een klassieker van de Confrérie. In de jaren '70 was Peyrabon een van onze eerste grote Bordeaux domeinen.
Een statig kasteel, uit de 18e eeuw, eigenaar destijds was de familie Babeau..
Het domein omvat 50 ha. Peyrabon onder de appelatie Haut-Médoc en 7 ha. La Fleur Peyrabon een Pauillac.
In 1998 kocht de fam. Bernard het château en investeerde 2 miljoen euro om verbeteringen aan te brengen.
De kwaliteit is in al die jaren van een hoog niveau. In de toonaangevende Franse wijngids Le Guide des meilleurs
Vins de France van 2021 worden de 2016 en 2017 goed gewaardeerd.
Ch. Peyrabon 2016 Haut-Médoc scoort 91/100, de 2017 ook 91 en "coup de coeur".
Ch. La Fleur Peyrabon 2016 Pauillac scoort 93/100, de 2017 krijgt 92.
Op voorraad hebben we momenteel de 2016 wijnen.
De foto's uit 2009:
Het château in Saint-Sauveur vlakbij Pauillac.
De vatenkelder.
Directeur Xavier Michelet en exportmanager Henri L'Huillier.
Verticale proeverij.
40 jaar Château de l'Engarran!
We gaan iets minder ver terug in de historie: sinds 2015 werkt de Confrérie samen met Château de l'Engarran uit Lavérune, nabij Montpellier. Op de foto wijnmaakster Diane Losfelt, 3e generatie. Haar moeder besloot in 1978 om hun wijn zélf te gaan bottelen en jaargang 2018 is dan ook hun 40e jaargang. We proefden in Parijs 1988, 1998, 2008 en uiteraard 2018. Allemaal wijnen die nog stonden als een huis. Wouter ontmoette Diane en haar zus overigens al in 1997, dus we gaan toch al weer heel lang terug en leuk om tijdens ons jubileum stil te staan bij het 40-jarige jubileum van 'Les Dames de l'Engarran!